Handleiding kralenplank, een goed begin is het halve werk...Het is niet voor niets dat het werken met de kralenplank in groepen 1 en 2 gebeurt. Het werken met de kralenplank is spelenderwijs een aantal basisvaardigheden aanleren en verder ontwikkelen. Het kind ontwikkelt o.a. de fijne motoriek en kleurherkenning, maar ongemerkt leert het ook bijv. van links naar rechts "denken", zoals in groep 3 bij schrijven en lezen noodzakelijk is. Belangrijk is daarom dat het kind niet alleen speelt met de kralenplank, maar dat er toch ook een bepaalde werkwijze is.

Om u op het juiste pad te zetten, heeft Kralenplankjes.nl deze handleiding gemaakt. Spelen met de kralenplank is leuk, maar wordt nóg leuker als het kind hier in groep 3 extra profijt van heeft doordat het de kralenplank goed heeft gebruikt.

Deze handleiding is voor zowel links- als rechtshandigen en eventueel te downloaden:

Voordat u begint te werken: leg het legvoorbeeld voor het kind op tafel, daar bovenop de (houten) kralenplank. Zet links daarvan de bak met de cilinderkralen.

Onderstaande handelingen dienen door het kind zelf gedaan te worden (met in het begin wellicht even wat hulp):

Stap 1:
Schuif de kralenplank één rij naar boven (zodat alléén de onderste rij van het legvoorbeeld zichtbaar is).


Stap 2:
Kijk/tel vanaf de linkerzijde waar de eerste cilinderkraal moet komen en kijk welke kleur cilinderkraal het moet zijn.


Stap 3:
Neem met de linkerhand de juiste cilinderkraal (kleur), pak deze in de rechterhand over en leg de cilinderkraal met je rechterhand over de juiste spijker op de kralenplank.


Stap 4:
Herhaal stap 2 en 3 totdat de onderste rij voorzien is van de juiste cilinderkralen.


Stap 5:
Schuif de kralenplank één rij naar boven, zodat de 2e rij van het legvoorbeeld zichtbaar wordt.


Stap 6:
Herhaal nu weer stap 2 en 3, totdat ook deze rij is gedaan.


Vervolgens wordt de kralenplank telkens één rij naar boven geschoven en wordt rij voor rij afgewerkt, zoals in stappen 2 en 3 uitgelegd. Belangrijk is dat het kind aanleert dat het van links naar rechts blijft werken.

Kralenplankjes.nl heeft méér dan 400 legvoorbeelden op de website. Makkelijke en ook hele moeilijke. Begin met de wat makkelijke vormen (vooral duidelijke kleurenstructuur, makkelijke reeksen). Wanneer het kind de werkwijze onder de knie begint te krijgen, schakel dan langzaam over naar moeilijkere voorbeelden. Het kind gaat meer denken in meerdere aantallen, reeksen, kleuren t.o.v. elkaar etc.).

Alle legvoorbeelden zijn uiteraard gratis te downloaden en direct op de juiste maat te printen vanaf deze website.

Tip: Stimuleer het kind door bijv. van elk gemaakt voorbeeld een foto te maken. Laat deze zien aan anderen waar het kind bij is. Wedden dat het kind supertrots is en het stimuleert om nóg meer met de kralenplank te werken! 


Bekijk hieronder de instructievideo om het "kralenplanken" voor het kind visueel te maken:

 

Zoek ons op Google+
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Lees onze Privacy Policy

Manage cookies