Vaardigheden kralenplankMet de kralenplank (ook wel spijkerplank genoemd) worden verschillende vaardigheden ontwikkeld:

Tellen en onthouden:
Tellen en onthouden

Zowel bij de start als tijdens het maken van de vorm op de kralenplank dient er geteld te worden. Er wordt geteld hoeveel pinnetjes de cilinderkralen van de kant af moeten komen, maar vervolgens moet er ook geteld worden hoeveel van betreffende kleur er gelegd moeten worden. Dit zal op termijn een automatisme worden waardoor ze sneller aantallen kunnen gaan groeperen.


Kennis en vergelijken van kleuren:
Kennis en vergelijken van kleuren
Doordat er met veel verschillende kleuren wordt gewerkt, ontdekken de kinderen welke kleuren er zoal zijn. Die kleuren worden ten opzichte van elkaar verwerkt, dus de kinderen ontdekken dat ze met verschillende kleuren / cilinderkralen ook eigen vormen kunnen maken. Dit vinden ze natuurlijk prachtig!


Ruimtelijk inzicht:
Ruimtelijk inzicht
Doordat de afbeeldingen geheel verschillend zijn qua structuur van de vorm, wordt het ruimtelijk inzicht ontwikkeld. Waar komen de cilinderkralen ten opzichte van andere kralen op de kralenplank? De kinderen gaan niet alleen tellen, maar zullen ook kijken waar de andere afgebeelde cilinderkralen zich bevinden.


Visuele waarneming:
Visuele waarneming
De kinderen zien van alles: kleuren, rondjes, puntjes (pinnetjes) en natuurlijk de verschillende kleuren ten opzichte van elkaar. Ze trainen hiermee hun zintuigen.


Fijne motoriek:
Fijne motoriek
Doordat de cilinderkralen en de pinnetjes klein zijn, wordt de fijne motoriek enorm ontwikkeld. De cilinderkraal moet uit het opbergkistje genomen worden, maar tevens moet de cilinderkraal met de opening over het pinnetje worden geschoven. Voor volwassenen gaat dit automatisch, maar (kleine) kinderen dienen dit te ontwikkelen. Het kind kijkt op het voorbeeld welke cilinderkraal (kleur) nodig is. Vervolgens wordt met de linkerhand de juiste kraal gepakt en overgeheveld in de rechterhand. Nogmaals kijkt het kind waar de kraal exact moet komen. De juiste plek wordt op de kralenplank gezocht en de kraal wordt over het pinnetje geschoven.
Met het werken van de linkerhand naar de rechterhand wordt een begin gemaakt met het "denken" van links naar rechts, als voorloper op bijv. het leren schrijven.


Tips bij het gebruik van de kralenplank:

  1. Wanneer het kind een schuin kruis moet maken en moeite heeft met het vinden van de juiste lijn, span dan een elastiekje van de ene naar de andere hoek. Dit dient dan als hulpmiddel.
  2. Laat kinderen in het begin duidelijke vormen maken, bijvoorbeeld rechthoeken en rechte lijnen.

Geef het kind een bladwijzer om over het legvoorbeeld te plaatsen. Zo ziet het kind sneller waar het gebleven is. Deze werkwijze versterkt ook het gestructureerd werken.

Bekijk hieronder de instructievideo om het "kralenplanken" voor het kind visueel te maken:

Zoek ons op Google+
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Lees onze Privacy Policy

Manage cookies